SpartaLogo
Sparta Zwolle
.

Persberichten

ZWOLLE - Hieronder de persberichten van Sparta Zwolle. Meld je aan voor onze verzendlijst via pegeneuzel@rs@spartanogwat.nlzwolle.nlverstoppertje.com.

2021-06-07

Korfbalster Marit Strating keert terug bij Sparta Zwolle

De 21jarige Marit Strating speelt in het nieuwe seizoen bij Sparta Zwolle. De korfbalster keert terug bij de club die zij als jeugdspeelster in 2015 verliet voor DOS ‘46

Sparta Zwolle is blij met haar terugkeer, Technisch commissielid Remco Jacobs: “Marit is een speelster voor de toekomst, ze heeft een goede opleiding gehad bij Dos ’46 en kan zich nu bewijzen in onze selectie. Ze heeft aangegeven wat ze wil en we zijn blij dat we haar een plek kunnen bieden in onze selectie.”

De speelster woont in Zwolle en dat maakt de overstap logisch: “ik heb mijn sportieve ambities om altijd het hoogst haalbare na te streven en ik hoop dat bij Sparta me verder kan ontwikkelen als korfbalster. Daarnaast is het leuk om weer met mijn oud teamgenoten te gaan korfballen.”
2021-05-20

Wilco van den Bos nieuwe hoofdtrainer Sparta Zwolle

ZWOLLE - Wilco van den Bos is de nieuwe hoofdtrainer van hoofdklasser Sparta Zwolle. Komend seizoen is de Nijmegenaar de opvolger van succestrainer Henco Pullen, die naar Oost-Arnhem vertrekt.

Wilco van den Bos komt uit een korfbalnest en heeft vele jaren ervaring als korfbaltrainer. Rust Roest uit Eindhoven, Rohda uit Amsterdam, Noviomagum uit Nijmegen, DVO uit Bennekom, het zijn verschillende clubs waar hij gewerkt heeft. Op dit moment is hij bondscoach van Duitsland, de ploeg waarmee hij op het laatste EK ten koste van België de finale bereikte en die verloor van Nederland met 21-8.

De keuze om als hoofdcoach in Zwolle aan de slag te gaan, kwam voor van den Bos op een goed moment: “ik wil graag weer wekelijks met een ambitieuze groep werken en dat bij een club die de randvoorwaarden kan en wil creëren om te groeien. Dat kwam bij elkaar tijdens de gesprekken met de verantwoordelijken bij Sparta Zwolle. Ik denk dat ik de lijn die de club heeft ingezet kan vervolgen en verder uit kan bouwen. Mijn doel is duidelijk, uiteindelijk wil ik als trainer in de korfballeague actief zijn.”

Zijn werk als bondscoach blijft hij voortzetten: “Het bondscoachschap is uniek en we hebben een mooie basis gelegd bij het Duitse korfbal wat ik graag wil voortzetten. Sparta begrijpt dit en laat me daarin volledig vrij. In de praktijk zal ik niet veel missen omdat de competities tijdens interland periodes ook stilliggen.” De doelstelling is duidelijk: “we mikken op een stabiele hoofdklasser worden dus we moeten alle mogelijkheden om te groeien benutten.”

Ron Raterman, bestuurslid korfbalzaken, is erg blij met de aanstelling: “Wilco neemt een schat aan ervaring mee en is iemand die breed kijkt. Hij heeft ons in de gesprekken overtuigd van zijn gedrevenheid en zijn korfbalkennis. Met zijn komst geven we het gehele trainersgilde in onze club een impuls.”

De voorbereiding op volgend seizoen begint in augustus, dan zal de staf en de selectie met frisse moed aan de veldcompetitie beginnen om vanaf oktober te starten aan de zaalhoofdklasse.

Wilco van den Bos

2021-05-08

Lisa Jansen kiest voor Sparta Zwolle

De 22-jarige Lisa Jansen zal in het nieuwe seizoen aansluiten bij de selectie van Sparta Zwolle.

De korfbalster heeft de afgelopen 6 jaar gespeeld bij DOS '46, eerst in de A junioren en daarna in de Aselectie. Jansen woont deels in Groningen voor haar studie en deels in Vriezenveen bij haar ouders. Voordat ze de overstap maakte naar DOS '46 heeft ze gespeeld bij Amicitia in Vriezenveen, waar zij eerder ook speelde in district Oost onder de 12 en onder de 17.

Sparta Zwolle is erg blij met haar komst, Remkes Pullen: "Lisa is een complete, sturende speelster met ervaring op League niveau. Ze kan het spelletje goed lezen, heeft veel rust aan de bal en ook een scorend vermogen wat we goed kunnen gebruiken."

Ook voor Lisa voelt het goed om deze stap nu te maken: "Ik heb hele mooie jaren gehad bij DOS '46 waar ik veel geleerd heb, maar nu ben ik op zoek naar een nieuwe uitdaging en denk deze gevonden te hebben bij Sparta Zwolle. Ik heb veel goeie gesprekken gehad en krijg een goed gevoel bij deze club, zowel qua prestaties en de bijbehorende doelen maar ook denk ik dat het een gezellige, warme club is."

Ondanks de corona maatregelen, is de selectie van Sparta Zwolle volop aan het trainen en voorbereiden op het nieuwe seizoen, waar de Zwolse korfballers in de zaal opnieuw in de korfbal hoofdklasse zullen aantreden.  

2021-04-24

Sparta Zwolle viert coronaproof haar 75 jarig jubileum

ZWOLLE - Vandaag precies 75 jaar geleden, op 25 april 1946 werd korfbalvereniging Sparta Zwolle opgericht. Sinds de verhuizing naar de nieuwe locatie in Stadshagen, heeft de vereniging een snelle groei doorgemaakt en daarnaast gaat het de club ook sportief voor de wind met een eerste team wat uitkomt in de hoofdklasse, het tweede nationale niveau.

Ondanks dat er wegens de coronamaatregelen geen ruimte was voor een grootse viering, werd er zaterdag 24 april stilgestaan bij dit bijzondere moment tijdens verschillende activiteiten waaronder de onthulling van het jubileum spandoek door wethouder René de Heer.

In het ochtendprogramma werden de seniorenteams opgetrommeld om in twee shifts een grote feesttraining te verzorgen voor de jeugd. Vanaf de jongste leden (< 5 jaar), tot en met de oudere jeugd uit de A-junioren, werd in meerdere onderdelen gestreden om met het eigen team winnaar te worden in de verschillende leeftijdscategorieën.

 

Om 13.00 werd door wethouder van sport René de Heer samen met de voorzitter van Sparta Zwolle het jubileum spandoek onthuld. In zijn toespraak gaf de wethouder (zelf ook oud-korfballer) aan hoe belangrijk sporten is, zeker in deze tijd: "De wereld snakt naar een klein beetje frisse lucht, en het is hoog tijd dat we weer lekker kunnen bewegen." Hij eindigde met een hoopvolle voorspelling: "De wereld gaat langzaam weer een beetje van het slot, en misschien is dat wel het mooiste cadeau wat ik jullie namens het kabinet kan geven." Zijn toespraak is ook te vinden op de website van Sparta.

 

's Middags was er door een aantal betrokken leden een wandelroute georganiseerd waar ruim 70 deelnemers in kleine groepjes aan mee hebben gedaan. Mensen werden op pad gestuurd met een hapje en een drankje en een op papier aangegeven route. Onderweg moesten vragen over Sparta of de omgeving beantwoord worden, hieruit volgde de oplossing: 'Hieperdepiep hoera, Sparta 75 jaar!'. Parallel werd er door de seniorenteams 1 t/m 4 in het zonnetje een mixwedstrijd gespeeld voor alle mensen onder de 27 jaar.

 

Al met al een fijne dag waarop weer volop verbinding werd gezocht binnen de restricties die er waren. Het grote knalfeest wordt uitgesteld naar het einde van dit jubileumjaar, maar het was zeker een geslaagde aftrap.  

2021-01-30

Sparta Zwolle en Henco Pullen uit elkaar

ZWOLLE – Aan het eind van dit seizoen scheiden de wegen van korfbalclub Sparta Zwolle en huidig hoofdtrainer Henco Pullen. De Zwollenaar, die de club de afgelopen vijf seizoenen onder zijn hoede heeft gehad, sluit daarmee een succesvolle periode af.

Pullen kan terugkijken op een zeer geslaagd debuut als hoofdtrainer. Samen met zijn selectie haalde hij onder meer drie kampioenschappen binnen en stelde afgelopen jaar lijfsbehoud in de zaalhoofdklasse veilig. Binnen de Sparta Zwolle is de dank voor zijn bewezen diensten dan ook groot: “Hij heeft een andere speelwijze geïntroduceerd en de selectie afgeleverd op een hoog niveau, een prachtige basis waarop we verder kunnen bouwen. Wij wensen hem dan ook enorm veel succes met zijn volgende sportieve uitdaging!”

De belangrijkste taak voor Pullen’s opvolger zal dan ook zijn om een vervolg te geven aan de sportieve groei van de club. De technische commissie van Sparta hoopt snel een nieuwe hoofdtrainer te presenteren die hier vorm aan gaat geven: “Verder bouwen op wat er nu al staat en het door ontwikkelen van onze talentvolle selectie, dat is het doel!”

2020-09-02

Sparta Zwolle zoekt naar nieuwe balans in voorbereiding op start korfbalseizoen

ZWOLLE – Nu heel korfballend Nederland toewerkt naar de start van een nieuw seizoen begint ook bij Sparta uit Zwolle de eerste selectie langzaam maar zeker gestalte te krijgen. Na het vertrek van enkele sterkhouders, en daartegenover de komst van maar liefst vijf nieuwelingen van clubs uit de regio, zal hoofdcoach Henco Pullen op zoek moeten naar een nieuwe basis acht. Bij voorkeur eentje die in staat is om de prestaties van vorig seizoen te evenaren.

In de vorige jaargang slaagde de ploeg uit Zwolle er namelijk in om wederom historie te schrijven door zich te handhaven op het een-na-hoogste niveau van Nederland. Dat gebeurde mede aan de hand van enkele vaste waardes die dit seizoen niet meer in het Zwols blauw te zien zullen zijn. Dat vergt aanpassingsvermogen, maar volgens Pullen is er voldoende perspectief: “Als team zijn we het afgelopen jaar enorm gegroeid. Er zullen nu andere spelers op moeten staan, maar het besef dat we het echt samen moeten doen dit jaar is ook heel groot. Dat is mooi om te zien!”

Hoewel de focus dus wederom op presteren in de zaal zal liggen, beginnen de korfballers als vanouds met het afwerken van de eerste helft van de veldcompetitie. Mede doordat deze afgelopen seizoen niet is uitgespeeld speelt Sparta daar een niveautje lager en mogen ze de degens weer eens kruisen met andere ambitieuze ploegen uit de regio. Dat biedt wellicht extra ruimte om nog wat langer te schaven aan de contouren van een nieuwe ploeg. Hoewel Pullen daar iets anders over denkt: “We zien het veldseizoen niet slechts als veredelde voorbereiding op de zaal, maar in de korfbalwereld weet iedereen waar de prioriteit ligt. Tuurlijk zijn we bezig met beter op elkaar ingespeeld raken, maar we willen onszelf ook een goede uitgangspositie verschaffen richting de tweede helft van de veldcompetitie.”

Die tweeledige doelstelling moet ervoor zorgen dat de Zwollenaren straks, als de prijzen verdeeld worden, mee kunnen strijden om ook in de buitenlucht de aansluiting te vinden bij de top van Nederland. Iets wat zeker niet eenvoudig zal zijn in een competitie waar elke week wel een regionale derby met extra belangen op het programma staat. Te beginnen volgende week als DOS uit Kampen op bezoek komt. Een wedstrijd die voor nieuwelingen Matthijs Bastiaan en Esther Hamberg extra speciaal zal zijn omdat ze het direct opnemen tegen hun oude club. Dat belooft in ieder geval een enerverende seizoenstart te worden! De wedstrijd tussen Sparta Zwolle en DOS Kampen wordt gespeeld op 5 september 15:30 op sportpark ‘de Verbinding’ in Zwolle-Stadshagen.

2020-05-08

Jeugd welkom om mee te trainen

Sparta Zwolle wil zoveel mogelijk niet-leden betrekken bij haar jeugdtrainingen. Daarom geeft zij kinderen van 3 tot 18 jaar de kans om mee te doen met de korfbaltrainingen. Daarmee geeft de vereniging direct gehoor aan de oproep van de minister-president. Iedereen wil nu immers bewegen en iedereen is welkom bij Sparta!

Kinderen van 3-6 jaar zijn welkom op woensdagmiddag van 15.00 uur tot 16.00 uur.

De jeugd tot en met 12 jaar traint op dinsdag- en donderdagavond.

De aanwijzingen van de korfbalbond en de gemeente worden strikt gevolgd. Ouders mogen dus helaas nog niet mee op de accommodatie. De kleedkamers en kantine zijn gesloten, er zijn desinfecterende middelen, looproutes en toezicht. Teams van verschillende leeftijdsgroepen trainen gescheiden van elkaar. Dit alles doen we om veilig te kunnen sporten.

Wil je meetrainen? Meld je dan aan via komkorfballen@ckvsparta.nl. Vermeld bij je opgave je naam, geboortedatum en 06-nummer (in geval van calamiteiten). Wij nemen contact op voor de trainingstijden en zorgen dan voor goeie opvang en begeleiding.

2020-04-18

Ook Rick den Otter kiest voor Sparta Zwolle

Den Otter maakt de overstap van de Meeuwen uit Putten naar de Zwolse hoofdklasser. Hij wil zijn hobby dichterbij zijn woonplaats Wezep kunnen uitvoeren en start na het corona reces bij de selectie van Sparta.

Via Rood Wit in Wezep belandde de nu 23 jarige korfballer in de A1 van de Meeuwen. Daar speelde hij op het hoogste junioren niveau en werd hij breed opgeleid. Hij ontwikkelde zich tot een vaste waarde in de selectie: “ik heb de afgelopen jaren heel veel geleerd bij de Meeuwen, destijds een ploeg die op een hoger niveau speelde dan Sparta Zwolle. Maar op dit moment is er bij Sparta ook veel potentieel om op niveau te korfballen en dus kies ik voor minder reistijd en een club die voluit in beweging is.”

Henco Pullen, hoofdtrainer van Sparta is blij met zijn komst: “Rick neemt ook weer wat nieuws mee in onze selectie, hij heeft een geweldige drive om te korfballen en te winnen. Doordat hij ook uit de regio komt en al de nodige spelers kent, zal hij makkelijk er in kunnen groeien. Ik ben erg benieuwd waar zijn plafond ligt”

Sparta Zwolle is met de trainersstaf ook bezig om de vervanging van de gestopte trainers Henk Jan van de Wetering en Leon Dikken in te vullen. Remco Jacobs, TZ lid belast met de trainersstaf: “we gaan de frequentie en de trainingsinspanning verhogen om uiteindelijk ook daar aan te sluiten op het hoogste niveau, en dan heb je zowel voldoende trainers als trainers met verschillende kwaliteiten nodig. Daar zetten we nu op in.”

2020-04-17

Esther Hamberg en Matthijs Bastiaan kiezen voor hoofdklasse bij Sparta Zwolle

Met ingang van het nieuwe seizoen dragen Esther Hamberg en Matthijs Bastiaan het blauw-wit van hoofdklasser Sparta. De twee Kampense korfballers maken de overstap naar Zwolle, een bijzondere transfer.

Esther Hamberg speelt sinds haar 8e voor Dos Kampen en de laatste 5 seizoen in het eerste team. Samen met haar partner Matthijs Bastiaans. De 28 jarige is ambitieus genoeg: “Ik wil de strijd voor een plek in het eerste team aangaan maar ik snap dat daar ook andere meiden voor gaan. Eerst maar eens acclimatiseren alhoewel ik Sparta in de afgelopen jaren natuurlijk al wel heb leren kennen doordat we vaak tegen elkaar hebben gespeeld.”

Matthijs Bastiaans staat met name door zijn vele doelpunten vaker in de spotlights dan zijn vriendin. Hij is enthousiast om een stap hogerop te maken: “Mijn doel is om het eerste te bereiken en komend seizoen mee te doen in de Hoofklasse. Ik wil graag kijken of ik mee kan met dit niveau. Ook zou het gaaf zijn wanneer we op het veld dit niveau kunnen halen. Daarnaast wil ik graag plezier hebben in de sport en het gezellig hebben bij Sparta!”

Voor Sparta Zwolle zijn beide spelers een directe versterking. Trainer Henco Pullen daarover: “We weten dat we met het vertrek van Anique en Pim een stuk ervaring kwijtraken en deze spelers nemen dat met zich mee. We hebben leuke gesprekken over korfbal gehad en we hopen dat we met de staf hen snel kunnen meenemen in ons spel en dat we komende seizoen ze verder kunnen ontwikkelen.” Pullen geeft aan dat de selectie van de hoofdklasser grotendeels compleet is: “we hebben met de technische commissie gesproken over de doelen van de club. Natuurlijk is handhaving daar een onderdeel van, maar minstens zo belangrijk is de verbreding naar de jeugd en de doorstroming naar de selectie. Op termijn zou het vertrek van spelers opgevangen moeten worden door eigen talent, maar zover zijn we nu nog niet.”

2020-04-16

Korfbalster Barbara Pruik verruilt Rood Wit voor hoofdklasser Sparta Zwolle

De 21-jarige Barbara Pruik speelt in het nieuwe seizoen bij Sparta Zwolle. De korfbalsterkomt over van 2e klasser Rood Wit waar ze een vaste waarde was in de hoofdmacht.

Sparta Zwolle is blij met haar komst, hoofdtrainer Henco Pullen: “Barbara is een speelster voor de toekomst, ze heeft zich al bewezen bij Rood Wit en is iemand die voldoende potentie heeft om de stap te maken naar onze selectie. Daar krijgt ze de ruimte om zich door te ontwikkelen en het maximale eruit te halen.”

Sinds kort woont de speelster in Zwolle en zegt daarover: “Het maakt de overstap na 14 jaar in Wezep korfballen logisch. Mijn sportieve ambitie is om altijd het hoogst haalbare na te streven. Ik hoop daarom dat de overstap naar een andere club op een hoger niveau me verder gaan helpen in mijn ontwikkeling als korfbalster.”

Voor Sparta Zwolle start in september de nieuwe competitie. Met de komst van Pruik loopt de selectie alweer aardig vol. Ondanks dat een aantal spelers en speelsters zijn gestopt zal de concurrentie in de gehele breedte van de selectie toenemen.

2020-04-14

Sparta Zwolle versterkt zich met Marscha van der Hoop

In het nieuwe korfbalseizoen versterkt Marscha van der Hoop de selectie van Zwolse korfbalclub Sparta. De 23-jarige Drontense komt over van overgangsklasser ASVD waar ze al meerdere jaren in de eerste selectie actief was.

Trainer Henco Pullen ziet in deze nieuwe speelster een kandidaat voor het eerste team: “Natuurlijk is een speelster die al drie seizoenen in het eerste team van ASVD speelt een directe versterking van onze selectie. Ze zal bij ons ook dus zeker de kans krijgen om een plekje bij de beste vier dames te veroveren.”

Van der Hoop heeft zelf ook een duidelijk doel: “Als je wordt benaderd door een club op het niveau van Sparta ga je natuurlijk nadenken over je sport en wat je wil bereiken. Voor mij betekent dat kijken of ik dit stapje hogerop kan maken. Daarbij is dit een mooie kans om mij op persoonlijk vlak en korfbal technisch verder te ontwikkelen. Ik hoop dat we goede resultaten kunnen bereiken die in lijn zijn met de prestaties van Sparta in de afgelopen seizoenen.” Daarmee doelt de speelster op de promotie van Sparta Zwolle naar de korfbal hoofdklasse en de handhaving op het een-na-hoogste niveau van Nederland die daar een jaar later op volgde.

Ook het korfbal ligt momenteel stil. De veldcompetitie wordt niet vervolgd en dus kunnen de Zwolse korfballers zich nu al volledig richten op het nieuwe seizoen dat in september zal starten.

2020-03-05

Hoofdtrainer Pullen langer bij Sparta Zwolle

Korfbalclub Sparta Zwolle en Henco Pullen lichten de optie in het contract en gaan voor het vijfde jaar verder. De club werkte achter de schermen aan een verlenging en na de handhaving in de hoofdklasse werd het nieuws met spelers, s

De spelersgroep kent mutaties, zo stoppen Anique en Pim Steenbergen (geen familie) en ook in het 2e team zijn er spelers die stoppen. Toch ziet de club dat dit opgevangen kan worden. Er is potentieel binnen Sparta en daarnaast is de scouting goed ingezet en is er contact met verschillende spelers. Remco Jacobs, namens de club belast met de selectie: “we kunnen nu we op hoofdklasse niveau blijven spelen, de spelers ook iets bieden. Naast een prachtig niveau hebben we inmiddels ook de faciliteiten op orde en gaan we komend jaar nog meer begeleiden op persoonlijk niveau.”

De trainers van het 2e team, Leon Dikken en Henk-Jan van de Wetering stoppen ook in de zomer. De laatste hierover: “na 2 jaar is het tijd dat we het stokje overgeven en dat het team andere impulsen krijgt. Naar alle waarschijnlijkheid promoveren we en dan is er goede aansluiting bij het 1e team. Voor de club is het van belang dat er een opleidingsplan komt. Vanaf de junioren is de overstap namelijk moeilijker omdat de selectie op hoog niveau speelt.”

Verzorger Kars Menkveld blijft en gaat zich meer inzetten voor een programma op fysiek gebied. Iedere korfballer krijgt een individueel programma: “dit jaar was het vooral wennen aan het niveau van de hoofdklasse. We hebben op Lisa Kouwenberg na geen andere blessures gehad, dat hadden we voor op onze concurrenten. Komend seizoen gaan we door met wat al goed ging en een stap maken op persoonlijk vlak wat uiteindelijk moet leiden tot het definitief behoren tot de 25 beste korfbalclubs van Nederland.”

Aanstaande zaterdag speelt Sparta Zwolle haar laatste wedstrijd in de zaalcompetitie tegen SCO in Wolvega. Medio april wordt de veldcompetitie hervat. Daar heeft men de kampioenskansen niet meer in eigen hand.